Voor naasten

Als jouw partner, vriend(in), kind of familielid gokverslaafd is, of het risico loopt dit te worden, heeft dat grote impact op jouw eigen leven. Je kunt woede, verdriet of machteloosheid voelen. En grote teleurstelling. Wij geven je op de deze pagina’s een aantal handvaten hoe hiermee om te gaan.

Omgaan met een probleemspeler, hoe doe je dat?

Als naaste van een probleemspeler is het belangrijk om te blijven zien dat de probleemspeler zelf verantwoordelijk is voor zijn gedrag en dus ook voor de oplossing. Maar die verantwoordelijkheid neemt hij of zij liever niet. De verslaafde zoekt excuses voor zijn gokgedrag en manipuleert jou. Jij moet begrip hebben voor het feit dat die ander wel “moet” gokken. Ook is een probleemspeler altijd op zoek naar argumenten die zouden bewijzen dat het allemaal best meevalt. De afhankelijkheid wordt vaak ontkend, want dan hoeft diegene het ook niet op te lossen. Ga hier niet in mee.

Het vertrouwen in die ander kan ook flink beschadigd zijn. Je hebt goede gesprekken gehad en er werden van allerlei beloftes gedaan. Helaas bleken die loos. Opnieuw zijn er leugens en bedrog. En dat doet zeer. Je voelt je machteloos en de situatie lijkt uitzichtloos. Toch kun je de helpen, maar wel op een andere manier dan je tot nu toe deed.

Gokverslavingshulponline biedt een éérste oplossing voor de probleemspeler die nog controle heeft en de motivatie om er echt zelf wat aan te te doen. Velen met het risico op een serieuze verslaving hebben het met dit online zelfhulpprogramma zelf op kunnen lossen. Lukt dat niet adviseren we de dagbehandeling van 3 weken bij Hervitas.

Laat reddergedrag los

De probleemspeler gaat zijn of haar gedrag pas veranderen als de ‘lijdensdruk’ onhoudbaar hoog is geworden. Iemand moet vaak eerst de bodem raken, voordat hij/zij echt gemotiveerd raakt om te stoppen met gokken. Als jij als naaste de problemen van die ander steeds weer oplost, kan deze lijdensdruk minder goed ontstaan. Wil je een probleemspeler of verslaafde dus echt helpen, dan zul je afstand moeten nemen en die ander de kans geven om de eigen problemen op te lossen. Je hoeft de verslaafde niet los te laten, maar wel leren anders vast te houden. Leer om je reddersgedrag los te laten en grenzen te stellen.

Geef duidelijk grenzen aan

De probleemspeler of verslaafde weet heel goed waar de grenzen liggen als je die duidelijk hebt aangegeven.

Hoe doe je dat? Door te vertellen wat je nog wilt en kunt accepteren en wat niet. Stel vervolgens ook duidelijke consequenties aan het overschrijden van de grenzen. Zeg dus bijvoorbeeld niet “Als je nog 1 keer gokt, dan is het klaar”, maar “Als jij nog 1 keer gokt, hoe klein het bedrag ook is, dan mag je hier niet meer wonen.” Dan is het voor die ander duidelijk wat je met klaar bedoelt. Het gedrag gaat pas veranderen als de ‘lijdensdruk’ onhoudbaar hoog is geworden. Iemand moet vaak eerst de bodem raken, voordat hij/zij echt gemotiveerd raakt om te stoppen met gokken. Als jij als naaste van de slaafde de problemen van die ander steeds weer oplost, kan deze lijdensdruk minder goed ontstaan. Wil je dus echt helpen, dan zul je afstand moeten nemen en die ander de kans geven om de eigen problemen op te lossen. Je hoeft de verslaafde niet los te laten, maar wel leren anders vast te houden. Leer om je reddersgedrag los te laten en grenzen te stellen.

Motiveer om hulp te zoeken

Het online hulpprogramma start bewust met de module over Schuld en Schaamte. Een probleemspeler voelt zich enorm schuldig en schaamt zich kapot. In het hulpprogramma werkt de cliënt aan dit negatieve zelfbeeld om een terugval in de verslaving te voorkomen. Wat nodig is, is zelfvertrouwen. En het vertrouwen dat hij/zij een chronische ziekte heeft (de gokverslaving), maar er voor het overige niets aan de hand is. Dat de naasten nog steeds steun willen bieden. Jij kunt hierbij helpen door te zeggen: “Ik wil niet langer leven met de consequenties van je gokgedrag en kies voor mezelf door afstand te nemen zolang je blijft gokken. Als je hulp gaat zoeken, dan ben ik er voor je en steun ik je hierbij.”

Meer weten of nog een vraag?

Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem contact met ons op.

Wij staan voor je klaar.